Tuesday, September 15, 2009

Taugeh Celur


resepi dari che'iza.. simple sgt2.. dan sedapp

Bahan-bahan:

150 gm taugeh
* 2 sb air panas
* 1/2 sk serbuk pati ayam
1/2 sk kicap pekat
1 sb kicap manis
1 1/2 sb sos tiram
1 sk minyak bijan / minyak bawang putih
sedikit lada sulah
secubit garam (sekiranya sos tiram yg digunakan tak masin)

Cara-cara:

1. Celur taugeh, jgn lama takat 1 min jer. Toskan airnya dan ketepikan
Satukan bahan bertanda *. Sekiranya buat nasi ayam lg sedap gunakan kuah sup. Ambil 2sb sebagai ganti air panas.
2. Satukan bahan bertanda * dan bahan yg lain, siap sos. Tuang sos keatas taugeh celur tadi.
3. Sebelum dihidang taburlah dgn hirisan daun bawang, lada merah dan bawang goreng.

0 comments:

Post a Comment