Dh lama berkenan resepi siakap goreng bercili & mangga ni actually masa jalan2 kt umah kak hazila tapi belum sampai seru lagi nak buat.. nk dijadikan cerita mangga depan umah ida tu berbuah lagi ( mmg kerap pokok tu berbuah.. ida pun tak tahu nk buat apa hehehe) so jadi jugak buat ikan ni akhirnya.. looks tempting rite?? karang berbuka baru leh rasa.. :) thanks kak zila..
Bahan Bahan:
1 ekor ikan siakap sederhana besar
4 ulas bawang putih
4 biji cili padi
3 camca besar sos cili thai
1 biji mangga muda - diparut
Sedikit lobak merah - diparut
Sedikit daun ketumbar untuk hiasan
Sedikit air1/2 labu bawang besar - dihiris nipis
Cara cara:
1. Ikan siakap dicuci bersih dan diletak garam kunyit dan digoreng garing. Ketepikan.
2. Bawang putih dikisar lumat dan cili padi di hiris nipis.
3. Tumis bawang putih dan cili padi hingga naik bau, masukkan sos cili thai dan sedikit air. Kacau rata dan biarkan hingga mendidih.
4. Letakkan ikan di dalam serving plate, tuangkan kuah ke atas ikan tadi.
5. Gaulkan mangga muda,lobak merah dan bawang besar. Letakkan diatas ikan dan taburkan daun ketumbar sebagai hiasan.
6. Sedap dinikmati dengan nasi panas.
0 comments:
Post a Comment