Thursday, September 17, 2009

Rendang Ayam Perak


Try rendang Ayam Perak hari ni.. ambik resepi kat umah kak hana.. mcm terlebih cili je.. merah sgt la plak hihi.. resepi asal cik mat gebu.. thanks cik mat & kak hana..

Bahan-bahan:

1 kg ayam, potong ikut suka
400 ml pati santan (dari sebiji kelapa)
3 helai daun kunyit, dihiris halus
1 kiub pati ayam "Maggi" (mat tak letak)
2 camca besar kerisik
3 - 5 camca besar cili kisar (mat ganti dengan 20 biji cili padi) - hana pong!
2 camca besar rempah kari daging
Garam dan gula secukup rasa
1 keping asam gelgugor
10 biji bawang merah*
5 ulas bawang putih*
2 inci lengkuas*
4 inci halia*
5 batang serai, dihiris*
1 camca besar ketumbar biji*
1 camca teh jintan manis*
1 camca teh jintan halus*

Cara-cara:

1. Ayam dicuci bersih dan toskan. Kisar semua bahan2 bertanda (*) hingga lumat, jika menggunakan cili padi, kisar sekali dengan bahan tadi. Satukan bahan2 dengan rempah kari dan cili kisar (jika gunakan cili kisar). Kacau rata dan ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan no 1 hingga harum dan terbit minyak. Masukkan ayam dan masak hingga ayam kecut. Gunakan api sederhana.
3. Masuk pati santan, asam gelugor dan kerisik. Kacau rata dan masak hingga pekat dan tambah garam, kiub ayam dan gula secukup rasa. Tambah hirisan daun kunyit, kacau perlahan hingga mesra.
4. Masak hingga kering tapi masih lembap dan ayam empuk. Kacau sekali sekala untuk mengelakkan bahagian bawah rendang hangus. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama makanan kegemaran anda.

0 comments:

Post a Comment