Lunch semalam.. hari sabtu... masak untuk org2 kt umah ni.. Ida kurang skit petai2 ni.. resepi udang goreng petai resepi main campak2 je hihihi
Boleh refer resepi sambal tumis udang & petai by AlongRoz.. resepi along ni lebih kurang sama la dgn yg Ida campak2 tu :)
Bahan-bahan:
- Lebih kurang 300g Udang (ikut suka nak guna saiz kecil/besar)
- 1-3 keping petai - di kopek
- 4-5 ulas bawang merah kecil
- 6-7 sudu besar cili kering mesin - bubuh lebih kalau nak lebih sambal/kuah
- Seketul kecil belacan
- Sedikit asam jawa
- 1/2 - 1 biji bawang besar - hiris tebal membulat
- Garam, gula, pak aji pun boleh
Cara-cara
- Tumbuk bawang & belacan hingga lumat. Campurkan dgn cili mesin. Panaskan minyak & tumis sehingga betul2 garing & wangi.
- Masukkan petai, udang, bawang besar, garam & gula secukup rasa. (Sape2 yg suka, boleh masukkan Ajinomoto sikit). Kacau sehingga layu sedikit. Masukkan air asam jawa. Biar sebentar sehingga petai betul2 masak.
0 comments:
Post a Comment