Monday, August 24, 2009

Gulai Nasi Minyak Terengganu


untuk berbuka hari ni masak nasi minyak aje.. takde special apa.. cuma nasi minyak tu mkn dgn gulai nasi minyak Terengganu style la.. Ida apa2 pun boleh.. tapi org2 kt umah ni dh terbiasa dgn
Terengganu style
Bahan2:
1 kilo ayam/daging
4 sudu makan minyak sapi
1 biji kulit kayu manis
3 biji buat pelaga
6 biji cengkih
2 biji bunga lawang
1 inci halia - diketuk
6 biji bawang merah - dimayang
4 biji bawang putih - dimayang
3 sb cili kering kisar
4 sudu makan rempah nasi minyak /rempah kurma
3-4 biji kentang (dipotong 2)
2 tomato puree
7 cawan air
1 cawan susu sejat
2 cawan bawang goreng
1-2 sudu besar kicap
garam dan gula secukup rasa
Cara2:
1. Perap ayam/daging selama 1/2 jam dengan cili kering kisar dan rempah kurma
2. Panaskan minyak sapi. Tumis rempah 4 sekawan, bawang dan halia sehingga naik bau. 3.Masukkan ayam/daging yang dah diperap dan tumis sehingga rempah masak dan air ayam/daging keluar.
4. Masukkan air dan susu. Masak sehingga mendidih.
5. Masukkan tomato puree dan bawang goreng yang ditumbuk.
6. Perasakan dengan garam dan gula.
7. Tambahkan sedikit kicap pekat (manis/masin) untuk warna yang lebih menarik-
8. Masukkan kentang. Masak sehingga gulai pekat dan kentang masak. Sekiranya mahu daging ayam/daging lebih empuk lebihkan air dan masak lebih lama.

0 comments:

Post a Comment