Sunday, October 18, 2009

Nasi Kuning


Nasi Kuning or Yellow Rice is the other popular traditional style rice in Terengganu. If i'm not mistaken, it's normally eaten for breakfast! Yellow Rice goes perfectly with 'Gulai Ikan Tongkol' , 'Acar Timun' and 'Sambal Belacan'. So yummmy, babe!

Bahan2:

2 cawan beras- dibasuh dan ditoskan
2 cawan air
1/2 cawan susu cair
4 biji bawang merah*
2 biji bawang putih*
1/2 inci halia*
*dikisar
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 batang cengkih
1 batang kulit kayu manis
2 helai daun pandan
sedikit pewarna kuning
garam, gula & ajinomoto
sedikit marjerin/mentega
minyak untuk menumis

Cara2:

1. Panaskan marjerin/mentega dan sedikit minyak.Tumiskan bunga lawang, cengkih, buah pelaga dan kulit kayu manis.

2.Masukkan pula bahan2 yg telah dikisar tadi. Tumis sehingga naik bau. Masukkan air, susu dan pewarna kuning. Masukkan daun pandan, beras, gula dan garam. Masak nasi sehingga nasi masak.

3. Apabila nasi sudah masak, kacau nasi sehingga rata.

0 comments:

Post a Comment