Tuesday, June 09, 2009

Ginger Beef Kue Teow


Wahh... susah jugak ada blog ni yek.. mau kena update & hari2 kena cari idea nk masak apa heheh jadi satu kerja lak :D heheh... Menu untuk hari ni konon2nya chinese style.. Ginger Beef kue Teow ni ada jugak org panggil Kue Teow Kung Fu Daging Halia.. Ida mmg suka sgt chinese food ni.. maklum la darah keturunan cina.. so bagi apa saja masakan cina, pasti licin heheh :D

Untuk resepi Ginger beef Kue Teow ni, sila rujuk kt bawah ye..

Bahan2:
250 gram kue teow
2 cawan air rebusan daging
100 gram daging lembu - dihiris lebar & nipis
1/2 cwn kobis cina & carrot - dihiris
2 sb halia muda - dihiris lebar & nipis
1 biji bawang putih - diketuk
1 biji telur
1 sb kicap masin
1 sb sos tiram
1/2 kiub ayam
sedikit bancuhan air & tepung jagung
Vegetable oil
Daun bawang
Cara2:
1. Gaulkan kue teow dgn kicap masin & sedikit vegetable oil di dalam mangkuk. Kemudian goreng kue teow tadi sebentar. Angkat dan letakkan di dalam pinggan lebar.
2. Tambahkan sedikit minyak di dalam kuali yang sama. Gorong daging bersama halia sehingga daging garing & masak. Angkat dan letakkan daging atas kue teow tadi.
3. Untuk kuahnya pula, di dalam kuali yg sama goreng bawang putih sehingga kekuningan. Masukkan air rebusan daging. Biarkan mendidih.
4. Kemudian, masukkan sos tiram, sayur, kiub ayam & bancuhan tepung jagung tadi. Kacau.
5. Akhir sekali, masukkan telur. Kacau perlahan2. Biarkan sebentar. Kemudian, boleh tuang kuah ke atas kue teow tadi. Taburkan daun bawang.
6. Boleh dimakan bersama dgn lada jeruk. Selamat Mencuba.

0 comments:

Post a Comment