Sunday, September 20, 2009

Tart Nenas I


Selamat Hari Raya Idulfitri!

BAHAN UNTUK DOH TART:

2 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 1/2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar tepung susu
1 cawan mentega (226 gm)
1 sudu besar minyak sapi
1 biji kuning telor
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar gula

BAHAN UNTUK INTI JEM NENAS:

4 biji nenas muda
2 ½ senduk gula pasir
sedikit esen vanilla
Bunga Cengkih
Kulit Kayu Manis
Daun pandan

CARA MEMBUAT DOH TART:

1. Pukul bersama mentega, susu, minyak sapi, gula hingga sebati.
2. Masukan telur dan esen vanilla, pukul lagi.
3. Masukkan tepung yang telah diayak & gaul hingga sebati dan lembut.
4. Panaskan oven.
5. Ambil doh dan tekan pada acuan tart, isikan inti jem nenas yg telah siap, kemudian gulung secara perlahan, letakkan di dalam dulang membakar (boleh juga dimasukkan ke dalam cawan kertas).
6. Ulangi sehingga habis.
7. Bakar pada suhu 150C sehingga 15-17 minit sehingga masak.

CARA MEMBUAT INTI JEM NENAS:

1. Parut nenas dan jangan dibuang airnya.
2. Masak bersama daun pandan hingga kering sambil dikacau supaya tidak hangus.
3. Setelah kering masukan gula, vanilla , bunga cengkih dan kulit kayu manis.
4. Kacau tanpa henti hingga likat.
Angkat dan sejukkan.

0 comments:

Post a Comment