Tuesday, September 15, 2009

Nasi Ayam Pasir Salak


Hari ni mmg tak de idea langsung nk masak apa.. sebenarnya malasss.. heheh.. so kita msk yg senang aje la.. nasi ayam.. abis cite kan.. tapi tak nak la nasi ayam yg dh biasa buat.. sekali sekala nk jugak rasa yg lain.. so, Ida search la kt internet.. terjumpa resepi nasi ayam pasir salak.. tapi yg problem nya.. resepi tu mcm tak complete la plak.. cuma dinyatakan cara2 masak nasik& sup.. lain2 takde.. so untuk yg lain2 tu seperti ayam, sambal lada & ambal kicap ida main hentam aje la..


ni ayam dimakan bersama nasi ayam tu.. lepas rebus Ida perap kejap.. pastu goreng..


Sup nasi ayam.. ada penggunaan rempah2 yg dikisar, susu cair, daun ketumbar & serbuk kunyit dalam sup nasi ayam psir salak ni..


Sambal lada... main hentam aje..




Sambal kicap ni pun main campak2 gak... hehehe


Bahan-bahan:
4 cawan beras
6 ketul ayam (sudah dipotong)
2 biji bawang merah - dikisar
5 ulas bawang putih - dkisar
1 inci halia - dikisar
2 tangkai daun ketumbar (dihiris)
½ cawan susu cair
2 sudu rempah ratus dikisar (biji ketumbar, jintan manis, kayu manis, lada hitam)
Garam, serbuk perasa, minyak dan serbuk kunyit
5 cawan air
Cara memasak:
1. Panaskan minyak, tumiskan bahan yang sudah dikisar. Kemudian masukkan serbuk rempah dan biarkan sehingga naik bau.
2. Masukkan air, ayam, hirisan daun ketumbar, susu cair, garam, serbuk perasa dan kunyit.
3. Biarkan ayam bersama air hingga mendidih dan kemudian masukkan beras.
4. Keluarkan ayam yang sudah masak.
5. Masak nasi seperti biasa dalam air mendidih bersama bahan tadi.
6. Hidangkan bersama sos dan timun.

0 comments:

Post a Comment