Sunday, September 13, 2009

Siakap Bakar Tomyam


ikan siakap lagi.. semalam buat siakap goreng bercili & mangga.. hari ni try siakap bakar tomyam lak.. ikan siakap ni mmg ikan favorite.. tapi kena siakap laut la.. siakap sungai kurang suka skit.. resepi ambik kat umah kak hana.. tapi resepi asal dari buku masakan chef hanieliza..
Bahan-bahan:

1 ekor ikan siakap (dibersih dan dikelar)
2 sudu besar pes tomyam
5 helai daun limau purut
1 sudu besar jus limau nipis ataupun kasturi
1 biji tomato (potong 6)
Aluminium foil

Bahan Kisar:

2 biji cili merah
3 biji cili api
3 batang serai (ambil bahagian putihnya)
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Cara Memasak:

1. Gaulkan semua bahan yang dikisar serta pes tomyam dan tuangkan ke dalam alluminium foil. (*jangan masukkan garam kerana pes tomyam selalunya dah masin)
2. Letakkan ikan, daun limau purut dan tomato. Kemudian bungkus kemas ikan tersebut.
3. Letakkan di dalam kuali (non-stick pan) dan bakar di atas api sederhana selama 30 minit.
4. Tutup api dan perah air nipis/kasturi semasa menghidang.

0 comments:

Post a Comment