Friday, September 18, 2009

Biskut Jakarta


Asalnya nak buat biskut jakarta.. resepi mama kastam tioman.. tapi ntah camne jadi biskut bali lak heheh.. Cari2 cutter yg sesuai dgn bentuk & saiz untuk menerap tapi takde.. koleksi kita tak banyak.. sikit aje.. so, seperti biasa Ida hentam sajalaa.. buat bentuk love.. pastu tekan skit kt tengah tu untuk isikan kelapa kering..

Bahan A:

130gm mentega
70gm Lemak sayur
100gm gula icing
1 biji Kuning telor
1sdt vanila esen

Bahan B: (Di ayak)

100gm tepung ubi
250gm tepung gandum
20gm Susu tepung

Hiasan:

100gm kelapa kering
30gm gula halus
1 biji putih telur
100gm kismisCeri Merah & Hijau (Di hiris memanjang)
Cara-cara membuat inti.Pukul gula dan telur putih sehingga gebu, masukan kelapa kering dan kismis.(agak-agak lembab).

Cara-cara:

1. Pukul bahan A sehingga kembang, campurkan bahan B. Terap dan masukan kedalam petitin yg telah di alas paper cup.
2. Isi kan inti dan hias dengan ceri merah dan hijau.
3. Bakar pada suhu 175-180c selama 20minit atau sehingga masak.


0 comments:

Post a Comment