Monday, September 14, 2009

Kerutuk Ayam Terengganu


Bahan A (dikisar):

20 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1 inci halia
15 tangkai cili kering

Bahan B:

2kg ayam
100gm rempah kerutuk Terengganu
sedikit kerisik
2 labu bawang besar - dibelah 4
1 biji kelapa - ambil santan pekat
2 batang serai - dititik
4 sb air asam jawa
sedikit rempah 4 sekawan
1/4 nisan @ 3 sudu gula
sedikit belacan, garam & bahan perasa

Cara-cara:

1. Panaskan minyak. Tumis rempah 4 sekawan hingga naik aroma.
2. Masukkan bahan A. Kacau hingga garing.
3. Masukkan rempah kerutuk dan kacau hingga sebatu.
4. Masukkan air asam jawa, belacan, nisan @ gula dan serai.
5. Masukkan ayam dan biarkan mendidih / ayam empuk.
6. Masukkan santan pekat, bawang besar, garam & serbuk perasa.
7. Matikan api & hidangkan.

0 comments:

Post a Comment