Thursday, September 10, 2009

Kacang Panjang "The Sambal"


tak tahu nk buat apa kacang panjang ni.. goreng pun sedap gak kan.. hari ni try resepi abang rahman bestari kacang panjang "The Sambal" ... tak sabar nk berbuka nihh :)

Bahan-bahan:

1 ikat kacang panjang - anggaran 10 batang
3 ulas bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
5 biji cili padi - ditumbuk
1 kiub belacan atau 2 inci - ditumbuk
300gm udang kering - direndam seketika
1 biji limau kasturi
* kiub pati ayam - optional
*Garam, gula / serbuk perasa
* garam boleh ditukar dengan kiub pati ayam dan penggunaan belacan juga sudah menyediakan rasa masin.

Cara-cara:

1. Potong kacang panjang dan bersihkan.
2. Tumiskan bahan tumbuk sehingga terbit bau dan masukkan udang kering.
3. Masukkan kacang panjang dan renehkan seketika. Sekiranya berminat dengan penggunaan *kiub pati ayam, boleh masukkan sekali.
4. Tambahkan *garam dan gula / serbuk perasa.
5. Perahkan jus limau kasturi, gaul dan sedia untuk dihidangkan.

0 comments:

Post a Comment