Thursday, June 11, 2009

Pad Siew


Hari ni lambat skit update.. busy dgn class with budak2 from China tu.. pastu nk masak pad siew ni kena tunggu lak lebih kurang sejam untuk perap daging baru dia meresap.. sepatutnya kena 2 atau 3 jam.. tapi nk cepat punya pasal.. sejam pun jadila..

Kepada sesiapa yg nak mencuba, Ida sertakan resepinya kt bawah k..

Bahan2 untuk perap daging:

1 sb halia muda - dicincang halus
3 biji bawang putih - dicincang
1 sb tepung jagung
1 sb sos ikan
2 sb kicap pekat
1 sb sos tiram
1 sb gula melaka (boleh juga guna gula biasa)
1 sk minyak bijan
1/2 sk serbuk lada hitam
1 sb daun bawang - dicincang
1 sb bawang merah - dicincang
1/2 kg daging - dihiris nipis

Bahan2 lain:

2 cwn thai rice noodles
2 sb kicap pekat manis
1 cwn brokoli - dihiris
2 sb sos ikan
1 sb gula melaka
1 sb sos tiram
2 biji telur - dipukul
1/2 sk serbuk lada sulah

Cara2:

1. Satukan semua bahan2 untuk perapan bersama dgn daging. Perap lebih kurang1 - 3 jam.

2. Rendam rice noodles di dalam air suam selama 3o minit. Kemudian bilas dgn air biasa. Panaskan air dalam periuk. Masukkan rice noodles selama 1 minit. Keluarkan dan bilas dgn air biasa sekali lagi. Toskan.

3. Letak rice noodles dalam mangkuk dan gaulkan dgn kicap pekat manis, sos ikan, gula melaka & sos tiram. Ketepikan.

4. Panaskan kuali. Tuang sedikit minyak dan goreng daging yg diperap tadi sehingga masak.

5. Masukkan rice noodles, & brokoli. Kacau sehingga sebati.

6. Buat sedikit lubang ditengah2 kuali, kemudian masukkan telur yg telah dipukul. Tunggu beberapa saat sebelum dikacau sebati bersama dgn noodles & brokoli tadi.

7. Angkat dan taburkan sedikit serbuk lada sulah. Hidangkan.

0 comments:

Post a Comment