Monday, October 19, 2009

Nasi Lemak Hijau


I am always looking for new recipes to try out and I would be happy to write a review on it, and share it with my blogger friends. Wokey, today I tried nasi lemak hijau for the first time using CMG's recipe and it turned out ok. The texture of the rice was very nice but the taste was quite 'strong' for nasi lemak. A little too heavy for my taste! I'd personally prefer nasi lemak biasa over NLH because I think it goes well with the sambal tumis. This nasi lemak hijau, if I were to make it again, I would pair it with something like dalca & ayam goreng berempah (or maybe gulai/kerutuk ayam?) for better taste. However, if you would like nasi lemak that tastes a lil different from the usual, then this NLH is something you should be trying, babe!

Note: This NLH recipe is by CMG (Che Mat Gebu) but recipe is copied from Kak Jun's blog. Thanks CMG and Kak Jun :)

Bahan2:

4 cawan beras Basmathi, cuci dan rendam 20 minit. toskan

1 biji kelapa diparut

10 helai daun pandan, dikerat2 kecil*1 cawan air*(*dikisar halus)

2 batang serai, dititik

1 helai daun pandan, disimpul

1 inci halia, diketuk

3 ulas bawang putih, diketuk

5 biji bawang merah kecil, dihiris halus

1 batang kayu manis*

1 kuntum bunga lawang*

5 kuntum bunga cengkih*

3 biji buah pelaga*(*rempah tumis)

1 camca teh serbuk lada hitam

Cara2:

1.Tuang kisaran daun pandan tadi dalam kelapa parut, tambah air secukupnya, ramas dan perah hingga mendapat 6 cawan santan (gunakan cawan yang sama untuk menyukat beras). Masukkan beras yang ditoskan tadi dalam rice cooker. Ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis rempah tumis, bawang kecil hiris, bawang putih ketuk, halia titik dan serai titik tadi hingga harum. Tuang santan dan masukkan daun pandan yg disimpul.
3. Masukkan garam dan serbuk lada hitam, biar mendidih. Matikan api dan tuang santan tadi dalam beras yang telah diisi ke dalam rice cooker tadi. Tekan "ON" dan masak seperti biasa, bila nasi masak, balik2kan nasi menggunakan chopstick. Jangan terlebih dibalikkan, nanti nasi patah2.
4. Boleh dihidangkan bersama bahan2 sampingan seperti sambal tumis, ikan bilis goreng, telur dadar, dll.

7 comments:

Watierman said...

Salam Ida..akak guna beras biasa aje..& buat pun kaedah nasi lemak biasa aje...so I think it blends well wiff sambal tumis....

Alimaz-Kembara Terasing said...

tak pernah buat lagi nih...nanti leh cuba untuk hidangan pengantin...hheheh

blogresipi said...

amvoii... macam2 kaler nasikumah die. kejap kuning kejap ijo... esok pink plak apaa? hehehe

sunkist said...

salam kak watie.. ida ada tengok nasi lemak seri pandan kt blog akak sebelum buat nasi lemak hijau tu.. tapi time tu nk try nasi lemak CMG nih.. ida rasa yg style akak tu kena kalau mkn ngan sambal tumis

sunkist said...

boleh je kak alimaz.. :) tapi kena make sure nasi ni betul2 kena dgn hidangan yg lain.. selamat mencuba kak!

sunkist said...

hai ijan,,, nasik kaler pink eh? sonang aje.. letak je kaler merah skit.. jadik ler dia kaler pink kot.. kita bagi nama pinky rice.. ok ke tu ijan?? ampoonnn :D

blogresipi said...

hehehe. pinky rice buat time raya haji esok mesti sold out. :D

Post a Comment