Dh buat ni dua tiga hari lepas tapi baru letak.. sedappp.. boleh refer resepi ni kat MyR ye.. resepi by rabiatun.. thank u so much for sharing
Friday, July 31, 2009
Fettuccine Goreng Tomyam
Ni dinner mlm ni... biasanya fettuccine ni Ida mkn dgn sos carbonara atau alfredo tapi kalau dah sokmo buat camtu jemu gak kan?? sekali sekala nk jugak rasa yg lain.. fikir punya fikir nk msk camne.. Ida decide buat fettuccine goreng tomyam.. wahhh.. not bad, sedappp.. lebih sedap drpd carbonara or alfredo.. heheh
Labels:
Mee,
Western Food
Thursday, July 30, 2009
Homemade Caramel Popcorn
Ni pertama kali buat popcron sendiri.. ni gara2 terjumpa jagung kering kt supermarket.. apalagi.. terus ambik sepeket.. Makannya tidak pun heheh.. takpela.. saja test buat..
Lain kali boleh buat untuk adik2 kan.. resepi by aludra MyR.. thanks dear for sharing
Labels:
Snack
Wednesday, July 29, 2009
Sotong Goreng Tomyam
Whoa... lamanyaaaaaa tak update blog ni... mmg tak masak langsung dalam 3,4 hari ni.. semua main beli.. tak sempat nk masak.. takkan nk tayang makanan beli lak kan?? tu ngelat tu heheh.. hari ida rajin skit.. gi dapur masak sotong goreng tomyam ni.. Resepi ambik kt umah Kak Nor.. Ida masak sebijik ikut resepi yg kak nor letak tu.. tak letak sos tiram.. Hasilnya mmg tak mengecewakan.. 2 thumbs up!!! Thanks kak nor....
Kak Nor, Ida mintak izin copy paste resepi kak nor tu kat sini untuk rujukan Ida pada masa akan datang..
Bahan2:
300gm sotong yg dah dibersihkan
3 ulas bawang putih ~ diketuk
3 btg serai ~ diketuk
3 hiris lengkuas
1 sudu besar paste tomyam
2 helai daun limau purut ~ dicarik2kan
sayuran spt: carrot, putik jagung, tomato
1 labu bawang besar ` dipotong bulat
3 - 5 bj cili api (jika nak lebih pedas)
garam dan gula
sedikit airminyak
Cara2:
1. Panaskan minyak dlm kuali dan tumis bawang putih dan serai hingga wangi.
2. Masukkan sotong dan kacau sekejap.
3. Masukkan lengkuas dan tomyam paste. Kacau hingga sebati.
4. Kemudian masukan garam dan sedikit gula. Kacau lg dan tutup kuali.
5. Biarkan sekejap, baru la dimasukkan sayur2. Boleh juga kalau nak guna kacang panjang dan bunga kobis. Terpulang pd citarasa masing2.
6. Masukkan sedikit air, supaya lauk tidak terlalu kering.
7. Last sekali masukkan bawang, cili api dan tomato. Kacau2 kejap, tutup api dan boleh la dihidangkan dgn nasi panas..
1. Panaskan minyak dlm kuali dan tumis bawang putih dan serai hingga wangi.
2. Masukkan sotong dan kacau sekejap.
3. Masukkan lengkuas dan tomyam paste. Kacau hingga sebati.
4. Kemudian masukan garam dan sedikit gula. Kacau lg dan tutup kuali.
5. Biarkan sekejap, baru la dimasukkan sayur2. Boleh juga kalau nak guna kacang panjang dan bunga kobis. Terpulang pd citarasa masing2.
6. Masukkan sedikit air, supaya lauk tidak terlalu kering.
7. Last sekali masukkan bawang, cili api dan tomato. Kacau2 kejap, tutup api dan boleh la dihidangkan dgn nasi panas..
Labels:
Seafood
Friday, July 24, 2009
Honey Cream Shrimp
Ni satu lagi menu yg ringkas dan boleh dicuba.. rasanya pun ok.. not bad.. ala2 ebi mayo Ringo MyR tapi yg ni ada madu.. cuma Ida terkonfius skit la.. tajuk resepi guna shrimp tapi dlm resepi suruh guna udang saiz L or XL lak.. Apa yg Ida faham shrimp ni smaller than prawn.. tapi Ida ikut resepi gak la... guna udang saiz L
According to tuan punya resepi, hidangan ni sesuai dimakan dgn roti.. tapi Ida tk mkn dgn roti ye... Ratah camtu jerr....
Labels:
Salad,
Seafood,
Western Food
Sotong Rebus Serai
Hai kengkawan... sorry ye sbb dh dua hari tak update blog... mmg tak masak langsung kt umah.. masak kt kedai je hehe.. balik umah pun kul 12 tgh mlm.. ni gara2 jadual universiti ada chaotic skit.. so, i need to help my coordinator to reschedule balik.. aduhh.. tension aku!!!
Ok ok.. stop citer pasal keje.. hari ni Ida balik awal skit.. so sempatla masak sotong rebus serai ni.. kalau orang Ganu panggil singgang sotong.. kt tempat lain ada panggil sotong rebus, sotong ketuk serai dan lain2 lagi..
Sotong tu jgn masak lama2.. nanti jadi liat.. tak sedap la pulak.. Kalau suka pedas boleh letak cili padi banyak2 tau.. sambil hirup kuah sambil gigit cili.. mesti berasap heheh.. thanks marjina MyR for the recipe! ;)
Labels:
Seafood
Tuesday, July 21, 2009
Monday, July 20, 2009
Nasi Goreng Klasik
Ni menu berbuka puasa hari ni.. nasi goreng je.. malas nk masak yg berat2.. nasi goreng ni dinamakan klasik sbb Ida letak isi ikan goreng.. lama tak mkn nasi goreng camni.. teringat zaman kanak2.. nenek selalu buat nasi goreng ni..
Labels:
Nasi
Terung Masak Tumis
sueeee.. dh buat terung masak tumis hang ni.. kita guna terung fresh tau..bukan terung menopos ye puan2 hehehehe.. tapi rupanya mcm guna terung menopos je sbb sampai lembik terung tu kita kerjakan.. ni kes gara2 HaSue ckp masak biar betul2 lembik.. baru sedap.. heheh apalagi.. selagi tak lembik selagi tu kita biar kt dlm kuali tu heheh.. mmg sedap makan bila dia lembik2.. cume bab2 menumbuk bahan2 & potong terung tu mmg fail skit la.. rasanya dh sekuat hati tumbuk tapi tak halus2 gak.. hahaha.. kalau yg tumbuk2 mmg selalu camni.. tak tahu nk buat camne lagi.. lain kali Ida kisar la bagi halus skit.. satu lagi terung tu kita tak pandai nk potong cam hang buat tu sue.. tak reti aku.. hehehe :D
Labels:
Sayur
Sunday, July 19, 2009
Nasi Minyak & Kurma Ayam
Dinner nasi minyak mlm ni.. sbb beras jasmin dh habis hehe yg ada beras basmati je,, so buat nasi minyak je la.. abih cerita ;) resepi nasi minyak Makyong ambik kat MyR... resepi asal nasi minyak hujan panas tapi yg Ida ni bukan hujan panas.. hujan lebat kot hehehehe
Ida makan dgn kurma ayam resepi by herdawaty_abuothman, juga ambik kat MyR.. last time buat kurma ni last year... masa tu bulan puasa.. Ida tengok resepi ni simple skit la.. takde tumis2 dgn rempah 4 sekawan.. lagipun nasi minyak dh masukkan rempah2 tu.. so kurmanya tak payah la ye..
Labels:
Nasi
Vegetables Tempura
Masih teringat lagi ketika gi hi-tea kt Ri-yaz Heritage Resort & Spa, diaorg sediakan vegetable tempura ni.. apa yg ida suka tempura kt sana sgt2 light.. terfikir gak camne diaorg buat sbb teksturnya sungguh halus & ringan.. mesti ada rahsia kan.. cari punya cari jumpa juga akhirnya.. so Ida kongsikan bahan2 & cara2 nya kt sini.. yg dipping sos tu Ida tak buat la ye.. hehe mana nk dapat dashi, mirin, etc kt Trg ni hehehe.. so Ida mkn dgn sos cili & sos thai aje.. lagipun kt Ri-yaz Heritage Resort & Spa tu pun diaorg sedikan dgn sos cili gak..
Ida guna brokolli, bunga kobis & lada benggala saja. Maklumla mkn sorang. Next time boleh try sayur2 lain lak seperti terung, asparagus, bawang besar & dll.
p/s: (click on the image to see larger pic)
Bahan2:
Sayur sayuran seperti brokolli, bunga kobis, lada benggala, terung, bawang besar Holland, asparagus dll (ikut citarasa sendiri) - dipotong agak besar @ ikut citarasa sendiri
250 ml air sejuk (betul2 sejuk)
200 gram tepung serba guna (Ida guna superfine flour)
150 gram tepung jagung
sedikit garam
Cara2:
1. Masukkan tepung serba guna & tepung jagung ke dalam plastik. Ikat kemas2. Sejukkan di dalam freezer untuk meringankan lagi tekstur tepung tersebut. AWAS!! Jangan tepung sampai jadi beku pulak. Cukup sekadar tepung sejuk.
2. Ambik tepung yg telah disejukkan tadi dan masukkan ke dalam mangkuk. Campurkan garam & sedikit air sejuk serta kacau perlahan2 dengan garfu atau chopstick. Masukkan lagi baki air sejuk tadi dan kacau lagi. AWAS!! jangan terlebih kacau! Cukup sekadar air dan tepung sebati.
3. Panaskan minyak. Gunakan minyak baru. Minyak perlu banyak & pastikan minyak betul2 panas sebelum menggoreng. Salut sayur-sayuran yg telah dipotong ke dalam adunan tepung satu persatu. Pastikan seluruh sayur tersebut disaluti.
4. Gorengkan sayur tadi. AWAS!! jangan tekan2 sayur tu ke dalam minyak. Biarkan sayur tu terapung dgn bebas di dalam minyak. Balik2 kan sayur tersebut. Goreng lebih kurang seminit atau sehingga kekuningan.
5. Angkat dan toskan minyak yg berlebihan.
Labels:
Sayur
Saturday, July 18, 2009
Asari Spaghetti Tomato
Buat lagi asari spaghetti tapi kali ni bersos la pulak.. Ida guna sos homemade.. terajin la skit hari ni buat spaghetti sos sendiri.. sebabnya dh jemu mkn sos beli.. yg pasti buat sendiri lebih sedap dr beli..
Oppsss.. lupa nk bagitau tadi asari tu dlm bahasa jepun ye kawan2.. maksudnya lala dan sepupu sepapat dia la.. hehehe Resepi spaghetti ni by kak hana.. thanks kak hana.. lebiuuuu
Ni la dia sos spaghetti yg Ida buat sendiri..
Bahan2:
500 gram daging cincang (Ida letak lala)
1 biji bawang besar - dicincang
1 biji bawang putih - dicincang
50 gram tomato - dicincang
100 gram tomato puri
150 gram sos tomato
2 2b daun parsley - dicincang
1 sb gula perang
1 cwn air rebusan daging
1 sk oregano
1 sk daun basil kering
1 sk garam
3 sk serbuk lada putih
sedikit minak zaitun
Cara2:
1. Lerai2kan daging cincang dgn garfu.
2. Panaskan minyak zaitun. Masukkan bawang besar & bawang putih. Kemudian masukkan daging cincang serta bahan2 yg lain. Kacau sehingga sebati
3. Tutup periuk dan masak dgn api sederhana.
Labels:
Mee,
Western Food
Kangkung Tumis Belacan
Apa beza kangkung goreng belacan dgn kangkung tumis belacan? sapa2 yg tau tolong la jawab ye.. sebelum2 ni main campak2 je tapi kali ni follow resepi lah.. resepi by HaSue.. mmg sedap sue.. kita ambik pic close up lagi tu nk bagi hang tengok hehe.. thanks sue ;)
Labels:
Sayur
Telur Masak Sambal
sapa2 yg tak de idea nak msk apa boleh buat telur masak sambal ni.. senang & sedap.. resepi by love2cook telur tu Ida goreng dulu sbb terajin sikit.. kalau tak goreng dulu pun sedap gak.. ikut citarasa masing2 la ye..
Labels:
Telur
Friday, July 17, 2009
Ebi Mayo
Ebi???? binatang apa ebi tuu??? bertenang.. jgn panikk yee :)
Sebelum nk tulis panjang lagi psl ebi mayo ni.. ni nk bagitau.. ebi tu maksudnya udang dlm bahasa jepun.. bukan apa, takut ada lak duk mengoogle ebi tu binatang apa.. heheheh.. tull tak kak hana? ;)
Kepada sesapa yg belum buat ebi mayo ni.. rasa2nya tak rugi kalau mencuba.. mmg sedap.. Ida menyesal sbb buat sikit tadi.. apa2 pun thanks to Ringo MyR kerana sudi berkongsi resepi yg sedap dan ringkas ni..
Cuma time nk kupas kulit udang pastu belah belakang yg cerewet skit.. tapi kalau tak ikut takut tak sedap lak kang.. nk mkn yg sedap2 mesti kena rajin skit kan.. hehe..
Sirap Ros Longan
haiii i'm backkk... lama betul dapur tak berasap.. sampai dh berhabuk periuk & kuali.. ni barula nak start berasap balik dapur ni..hehe mmg malassss tapi terpaksa rajinkan diri jugak.. ditambah pulak tgk byk msg duk tanya bila nk balik... risau dibuatnya hehehe sempena hari pembukaan balik dapur ni Ida ingin jemput semua minum air sirap ros longan ni.. aiii.. ni mana dpt longan?? ni musim longan ni? takkkkk.. tu longan dlm tin je hehe.. nk buat camne.. dah teringin.. dlm tin pun dlm tin la.. ;)
Labels:
Minuman
Monday, July 13, 2009
Outcampus!!!!
tuan rumah takde dlm 3, 4 hari ni.. kena outcampus ke KL la plak.. awards & tag kita akan post bila dh balik nanti.. bye bye, muahhss
Sunday, July 12, 2009
Sea Coconut Drink
Dh lama teringin nk mkn kelapa laut ni.. ni lepas tengok kak hazila duk tayang kt umah dia hari tu.. Tadi ida ada buat smoothie kelapa laut ni.. tapi hasilnya tak seberapa sgt.. tasteless aje.. rasa susu je yg lebih.. sbb kelapa laut ni dia tak beraroma.. tapi kalau mkn isi dia camtu aje mmg sedap..
Labels:
Minuman
Nasi Jagung & Honey Prawns
Menu lunch+dinner hari ni.. kalau ada acar skit sedap lagi kot.. tapi malas la nk buat acar tadi
Resepi Nasi jagung by zara_klate & Honey Prawns by dayang_jack.. dua2 sedap ;) dayang.. komen skit honey prawns tu.. betul ke kaler dia camtu? tgk org2 lain buat tak de la segelap tu hehe..
Kerapu Tiga Rasa
Besar tak mulut ikan tu?? Macam dia plak yg nk ngap kita kan? hehe.. semalam ada mkn2 skit kt umah my parents.. my uncle bagi byk sgt ikan yg dia tangkap so my mum suruh dtg masak ikan2 tu.. mula2 cadang nk gi restoran suruh diaorg masak je ikan2 tu.. last2 ubah fikiran.. masak sendiri lagi baik.. menu smlm mmg ikan je.. ada ikan tiga rasa, ikan masak tomato & ikan stim.. Ida sempat ambik gambar ikan tiga rasa ni aje.. yg lain2 tak sempat.. hehe
Labels:
Ikan
Saturday, July 11, 2009
Cantaloupe & Strawberry Smoothie
tau tak cara mudah nk habiskan cantaloupe & strawberry? buat aje smoothie, habis cerita hehe.. ;)
Bahan2:
11/2 cwn susu - disejukkan
1 cwn tembikai madu (cantaloupe) - dipotong kecil
1/2 cwn strawberry - dipotong kecil
1/3 cwn strawberry concentrate - dibekukan (frozen)
1 cwn ketulan kecil ais
Cara2:
1. Kisar tembikai madu, strawberry & jus strawberry concentrate sehingga halus/
2. Masukkan susu & ketulan ais. Kisar lagi.
3. Tuang ke dalam gelas. Hidangkan.
Labels:
Minuman
Awards from Kak Intan, Hasue & Anawahid
ni award dari kak intan.. cantik, siap ada love lagi.. thanks kak intan..
Ni plak award daripada HaSue & Anawahid.. Thanks Sue & Ana.. lebiuuuu ;)
Labels:
Awards
Friday, July 10, 2009
Watermelon & Cantaloupe Salad with Golden Syrup
whoa.. panjangnya nama.. watermelon & cantaloupe salad with golden syrup.. hehe.. saja je.. :) malas nk mkn mlm ni.. still kenyang.. Ida buat salad buah ni aje.. buah tembikai ni mmg my favorite.. buat jus ke.. aiskrim ke.. atau mkn camtu je mmg sedap! Ada sesapa yg tak suka tembikai kerr? alahai.. rugi tau ;)
Bahan2:
Tembikai
Tembikai Madu (cantaloupe or rock melon)
1/4 cwn golden syrup
sedikit jus lemon
Cara2:
1. Tembikai & tembikai merah di belah dua. Scoop isi tembikai2 tersebut dgn menggunakan melon baller.
2. Letak bebola tembikai tadi di dalam mangkuk.
3. Masukkan golden syrup & jus lemon. Kacau sehingga sebati.
4. Boleh disejukkan terlebih dahulu sebelum dinikmati.
Labels:
Salad
Lala Goreng Halia
Jumpa juga asari.. asari ni ada macam2 jenis ye.. kt umah kak hana jenis lain.. kt umah haSue pun lain.. Tadi buat asari spaghetti kak hana (tak entri), yg baki nya Ida goreng.. tgk2 kt MyR resepi lala yg lain skit.. Ida tergerak hati nk cuba resepi lala goreng halia ni by edazman.. ada penggunaan sos plum & taucu dlm resepi ni.. hmm not bad..
Labels:
Seafood
Thursday, July 09, 2009
Fettuccine Alfredo
Apa beza alfredo & Carbonara sauce? Yg Ida tau.. alfredo sauce ni kena guna cheese, butter & heavy cream manakala carbonara lak ada campuran telur, cream & black pepper.. tul ke tu? apa2 pun kita msk apa2 yg kita suka.. ikut selera sendiri.. so, letak je la apa2 yg kita rasa sedap.. betull tak?? hehehe ;)
Bahan2:
Fettuccine2 sb mentega / marjerin
3 biji bawang putih - dicincang
1 sb tepung gandum
1 cwn susu segar
1/2 cwn keju parmesan - diparut
1/4 sk serbuk lada putih
1/4 cwn daun parsley - dicincang
Cara2:
1. Sediakan fettuccine mengikut arahan pada paket. Masukkan sedikit minyak dan garam. Kalau nk menggunakan marjerin untuk sos nya nanti tak payah masukkan garam sbb marherin dh masin. Angkat dan toskan fettuccine.
2. Cairkan mentega/marjerin di dalam saucepan. Masukkan bawang putih. Kacau selama lebih kurang 1 minit.
3. Masukkan tepung gandum. Selepas itu, tuang susu perlahan2.
4. Masak sehingga sos menjadi pekat. Kacau dgn kerap untuk mengelakkan sos hangus.
5. Masukkan keju dan serbuk lada putih. Masak sehingga cair.
6. Tuang sos di atas fettuccine. Tabur dgn daun parsley.
Labels:
Western Food
Punch Soda BerryLemon
punch soda berrylemon by love2cook.. so refreshing! kalau ada jamuan atau tetamu, tak pyh susah2 buat air.. beli je ice cream soda dlm botol tu pastu campak je ais, strawberry & lemon.. senang keje heheh thanks love ;)
Labels:
Minuman
Tuesday, July 07, 2009
Bawal Masak Taucu
Resepi asal kerapu masak taucu oleh mama kastam tioman tapi ikan kerapu takde kt pasat tadi so Ida ganti dgn ikan bawal.. sedap mkn dgn nasi panas2.. thanks mama :)
Labels:
Ikan
Citrus Punch with Star Fruit
Bahan2:
3 cwn jus nanas
3 cwn jus oren
hirisan buah oren - dihiris bulat
hirisan buah belimbing
ketulan ais
Cara2:
1. Satukan jus nanas & jus oren dlm bekas besar.
2. Masukkan hirisan2 buah oren & belimbing.
3. Masukkan ketulan ais.
4. Sedia dinikmati
Labels:
Minuman
Subscribe to:
Posts (Atom)