skip to main |
skip to sidebar
Hai kengkawan.. apa khabar? masak apa hari ni? hopefully semua sihat & sentiasa diberkati tuhan.. aminn
Hari ni Ida nk tayang sayur petola ular goreng... pernah makan ke sayur petola ular ni? mana la tau kot2 dengar nama pun dh geli.. hehehe.. Ida jarang2 je makan.. tu pun kalau my mom beli.. tapi sekali sekala makan sedap jugak.. tak cukup dibuatnya heheheh..
Apa yg Ida baca.. sayur petola ular ni adalah buah tapi di kategorikan dalam sayuran hijau.. Nama saintifiknya ' Trichosanthes cucumerina'. Kenapa dinamakan ular? tak tahula la plak.. hehe.. maybe sbb rupanya yg mcm ular kot hihihi.. eee... geli aku sebut2 pasal ular ni hahaha
Bahan2:
1 biji petola ular - dipotong nipis2
2 biji bawang putih - dimayang
1 biji bawang merah - dimayang
1 biji cili merah - dihiris
sedikit isi ayam
sedikit suhun - direndam terlebih dahulu
1 sudu besar kicap
serbuk perasa
Cara2:
1. Panaskan minyak. Goreng bawang putih & merah sehingga wangi. Masukkan pula cili merah.
2. Masukkan isi ayam. Goreng isi ayam sehingga empuk.
3. Masukkan petola ular, kicap & bahan perasa. Goreng sehingga petola empuk.
4. Akhir sekali, masukkan suhun. Kacau hingga sebati.
7 comments:
Petola ni kalau buat sayur air...tumis picit belacan dengan cili api sikit pun sedap...tapi sejuk...kalau orang perempuan lepas bersalin..tak elok makan ni...!!!
I like petola too!!! My mum used to cook for me..! hehehe :)
ha'ah..betul ckp kak watie tuh..sedapnye kalo msk air ng sambal belacan...ngan berlaukkan ikan masin pon sedap.....
Ingat lagi rupa dia yang panjang itewww..
Tapi dah lupe rasanya macamana, pasal makan ni time kecik2 dulu jeee....Mak masak...Masak air kot..
masa kecik2 dulu pernah jgk maan petola ular ni... mak kite suka buat solok. :D
Petola ni sayur kesukaan saya... tapi petola ular saya tak pernah cuba lagi... rasa dia sama ke ngan petola biasa?
petola ular nie kalau masak cara orang india guna dhall ... uhhhh sedapppp
Post a Comment