Thursday, December 24, 2009

Petola Ular Goreng



Hai kengkawan.. apa khabar? masak apa hari ni? hopefully semua sihat & sentiasa diberkati tuhan.. aminn

Hari ni Ida nk tayang sayur petola ular goreng... pernah makan ke sayur petola ular ni? mana la tau kot2 dengar nama pun dh geli.. hehehe.. Ida jarang2 je makan.. tu pun kalau my mom beli.. tapi sekali sekala makan sedap jugak.. tak cukup dibuatnya heheheh..

Apa yg Ida baca.. sayur petola ular ni adalah buah tapi di kategorikan dalam sayuran hijau.. Nama saintifiknya ' Trichosanthes cucumerina'. Kenapa dinamakan ular? tak tahula la plak.. hehe.. maybe sbb rupanya yg mcm ular kot hihihi.. eee... geli aku sebut2 pasal ular ni hahaha

Bahan2:

1 biji petola ular - dipotong nipis2
2 biji bawang putih - dimayang
1 biji bawang merah - dimayang
1 biji cili merah - dihiris
sedikit isi ayam
sedikit suhun - direndam terlebih dahulu
1 sudu besar kicap
serbuk perasa


Cara2:

1. Panaskan minyak. Goreng bawang putih & merah sehingga wangi. Masukkan pula cili merah.
2. Masukkan isi ayam. Goreng isi ayam sehingga empuk.
3. Masukkan petola ular, kicap & bahan perasa. Goreng sehingga petola empuk.
4. Akhir sekali, masukkan suhun. Kacau hingga sebati.

7 comments:

Watierman said...

Petola ni kalau buat sayur air...tumis picit belacan dengan cili api sikit pun sedap...tapi sejuk...kalau orang perempuan lepas bersalin..tak elok makan ni...!!!

LOVE2COOK said...

I like petola too!!! My mum used to cook for me..! hehehe :)

fmina08 said...

ha'ah..betul ckp kak watie tuh..sedapnye kalo msk air ng sambal belacan...ngan berlaukkan ikan masin pon sedap.....

Sue @ Nenie said...

Ingat lagi rupa dia yang panjang itewww..
Tapi dah lupe rasanya macamana, pasal makan ni time kecik2 dulu jeee....Mak masak...Masak air kot..

ijan said...

masa kecik2 dulu pernah jgk maan petola ular ni... mak kite suka buat solok. :D

wana yusuf said...

Petola ni sayur kesukaan saya... tapi petola ular saya tak pernah cuba lagi... rasa dia sama ke ngan petola biasa?

Anonymous said...

petola ular nie kalau masak cara orang india guna dhall ... uhhhh sedapppp

Post a Comment