Sunday, August 16, 2009

Udang Goreng Petai


Lunch semalam.. hari sabtu... masak untuk org2 kt umah ni.. Ida kurang skit petai2 ni.. resepi udang goreng petai resepi main campak2 je hihihi

Boleh refer resepi sambal tumis udang & petai by AlongRoz.. resepi along ni lebih kurang sama la dgn yg Ida campak2 tu :)

Bahan-bahan:

  • Lebih kurang 300g Udang (ikut suka nak guna saiz kecil/besar)
  • 1-3 keping petai - di kopek
  • 4-5 ulas bawang merah kecil
  • 6-7 sudu besar cili kering mesin - bubuh lebih kalau nak lebih sambal/kuah
  • Seketul kecil belacan
  • Sedikit asam jawa
  • 1/2 - 1 biji bawang besar - hiris tebal membulat
  • Garam, gula, pak aji pun boleh

Cara-cara

  1. Tumbuk bawang & belacan hingga lumat. Campurkan dgn cili mesin. Panaskan minyak & tumis sehingga betul2 garing & wangi.
  2. Masukkan petai, udang, bawang besar, garam & gula secukup rasa. (Sape2 yg suka, boleh masukkan Ajinomoto sikit). Kacau sehingga layu sedikit. Masukkan air asam jawa. Biar sebentar sehingga petai betul2 masak.

0 comments:

Post a Comment